Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 256 din 1200

În cazul implicării într-un accident, puteți părăsi locul acestuia fără încuviințarea poliției, dacă a rezultat vătămarea integrității corporale a unei persoane?

A da, dacă accidentul nu s-a produs din vina dvs.;
B da, în cazul în care autoturismul dvs. nu a fost avariat;
C nu.

Explicație (actualizată 2024)

Dacă ați fost implicat într-un accident de circulație în urmă căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane sunteți obligat să anunțați imediat poliția la numărul național unic pentru apeluri de urgență 112, să nu modificați sau să ștergeți urmele accidentului, fiindu-vă interzis să părăsiți locul faptei fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea. Nerespectarea interdicției de a părăsi locul faptei este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, caz în care se dispune reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia și se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Cu toate acestea, NU constituie infracțiune situația în care, în lipsa altor mijloace de transport, conducătorul vehiculului implicat în accident transportă el însuși persoana rănită la cel mai apropiat spital, acesta având obligația de a declara datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, date ce se vor consemna într-un registru special, și de a se reîntoarce imediat la locul accidentului.

Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Obligații și interdicții în caz de accident - Lecție Audio-Video --> Obligații și interdicții în caz de accident
Infracțiuni în legătură cu părăsirea locului accidentului ori modificarea urmelor - Lecție Audio-Video --> Infracțiuni privind circulația pe drumurile publice; Diferența dintre infracțiuni și contravenții

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 77

(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat decesul sau rănirea unei persoane este obligat să ia măsuri de anunțare imediată a poliției, să nu modifice sau să șteargă urmele accidentului și să nu părăsească locul faptei.
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoștință de producerea unui accident de circulație în urma căruia a rezultat decesul sau rănirea uneia sau a mai multor persoane, precum și în situația în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunțe de îndată poliția și să apeleze numărul național unic pentru apeluri de urgență 112, existent în rețelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziția vehiculului implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat decesul sau rănirea uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să șteargă urmele accidentului fără încuviințarea poliției care cercetează accidentul.

Codul penal*** - Articolul 338

(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
[...]
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
[...]
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
[...]

OUG* - Articolul 111

(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reține în următoarele cazuri:
[...]
b) când titularul acestuia a săvârșit una dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 336^1, 337, art. 338 alin. (1) și la art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare;
[...]
(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și d), la art. 102 alin. (3) lit. a) și la art. 102 alin. (4) din prezenta ordonanță de urgență, precum și în cele prevăzute la art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 336^1, 337, art. 338 alin. (1) și la art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulație.
[...]

OUG* - Articolul 114

(1) Anularea permisului de conducere eliberat de autoritatea română se dispune în următoarele cazuri:
[...]
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 336^1, 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2)-(4) din Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
*** Codul Penal = CODUL PENAL din 17 iulie 2009 actualizat (LEGEA nr. 286/2009)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

32 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.