Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții

Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 6

16. intersecţie - orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea;

OUG - Articolul 55

Intersecţiile sunt:
a) cu circulaţie nedirijată;
b) cu circulaţie dirijată. În aceasta categorie sunt incluse şi intersecţiile în care circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu.

OUG - Articolul 56

La apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept.

OUG - Articolul 57

(2) La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier.

(3) Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei.
 

Regulament - Articolul 107

(1) La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor.

(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

a) rândul de lângă bordura sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.

(3) Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului.

Regulament - Articolul 108

Schimbarea direcţiei de mers prin virare la dreapta sau la stânga este interzisă în locurile unde sunt instalate indicatoare cu această semnificaţie.

Regulament - Articolul 109

Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate.

Regulament - Articolul 110

(1) În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia.

(2) Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora.

(3) Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă.

(4) Trotinetele electrice se conduc numai în aliniament pe drumurile publice. Schimbarea direcției de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna. (Alineatul (4) a fost introdus și adaugat și pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

a) la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;
i) la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;



Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții

Codul Rutier - Circulația în intersecții

Intersecția este orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea (art. 6 pct. 16 din OUG).

definitia intersectiei

INTERSECȚIILE SUNT (art. 55 din OUG):

  • cu circulație dirijată, acestea pot fi:

- prin semnalele polițiștilor rutieri; (unde se respectă semnificația  semnalelor și indicațiilor polițiștilor rutieri) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata de politist rutier

- prin semnalele luminoase ale semafoarelor electrice; (unde se respecta semnificația semnalelelor semafoarelor electrice) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata prin semafoare

- prin indicatoare de reglementare a priorității de trecere; (unde se respectă semnificația indicatoarelor de reglemetare de prioritate) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata prin indicatoare

- intersecții cu sens giratoriu. (unde se respectă regulile de circulație pentru intersecțiile cu sens giratoriu) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie cu sens giratoeiu

  • cu circulație nedirijată: sunt intersecțiile în care nu găsim niciun mijloc de dirijare a circulației. (unde se respectă regulile de circulație pentru intersecțiile nedirijate)

intersectie nedirijata

PRESELECȚIA ȘI ÎNCADRAREA PE BENZI ÎN INTERSECȚII

Zona de preselecție este porțiunea de 50 de metri pâna la colțul intersecției, pe sensul de mers, pe fiecare drum care pătrunde în intersecție. Lungimea zonei de preselecție este de 50 m atât în localități cât și în afara localităților.

zona de preselectie

Preselecția reprezintă acțiunea conducătorilor de a ocupa poziția corespunzătoare direcției de mers dorite, cu cel puțin 50 de metri înaintea colțului de intersecție.

manevra de preselectie

În zona de preselecție nu se poate schimba poziția de mers a vehiculului, indiferent dacă benzile sunt materializate sau nu. Dacă s-a ocupat un loc gresit față de direcția de mers dorită, suntem obligați să ne continuăm drumul conform locului pe care l-am ocupat.

preselectie gresita in intersecie

preselectare gresita a benzii in intersectie

Conducătorii de vehicule trebuie să respecte următoarele reglementări (art. 107 alin. 2 din Regulament):

  • La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

a) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga;

ocuparea randului din stanga in intersectiile fara marcaje

b) rândul de lângă bordură sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;

ocularea randului din dreapta in intersectiile fara marcaje

c) oricare dintre rânduri, vor ocupa cei care vor să meargă pe direcția înainte.

ocuparea oricarui rand cand se merge inainte in intersectiile fara marcaje

  • La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor. (art. 107 alin. 1 din Regulament)

respectarea marcajelor si indicatoarelor de obligare in intersectii

Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului. (art. 107 alin. 3 din Regulament)

Nu este permisă formarea rândului doi pe linia de tramvai, chiar dacă linia de tramvai este liberă, interdicția referindu-se la existenta liniei de tramvai și nu la existența tramvaiului.

ocuparea sinei tramvaiului in intersectii

Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga. (art. 107 alin. 2 lit. b din Regulament)

preselectarea benzii in intersectiile cu sens unic

REGULI ÎN INTERSECȚII

Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriilor acestora.

virajul la stanga fara intersectarea traiectoriilor

În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia. (art. 110 alin. 1 și alin. 2 din Regulament)

virajul catre stanga prin ocolirea centrului imaginar al intersectiei

virajul la stanga cu respectarea marcajelor de ghidare

Trotinetele electrice se conduc numai în aliniament pe drumurile publice, adică doar în linie dreaptă. Dacă doriți să schimbați direcția de mers conducând o trotinetă electrică, trebuie să coborâți de pe trotineta electrică și să vă deplasați pe lângă aceasta, respectând regulile privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna. Caz în care vă veți comporta ca pietonii, traversând drumul public pe trecerile pentru pietoni, deplasându-vă pe lângă trotineta electrică. Mai multe detalii despre regulile privind circulația trotinetelor electrice veți găsi în „Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice”. (art. 110 alin. 4 din Regulament)

La apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept (art. 56 din OUG).

reducerea vitezei in intersectii

La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier (art. 57 alin. 2 din OUG).

obligatii respectare indicatoare, semafoare ori semnalele politistului in intersectii dirijate

Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei (art. 57 alin. 3 din OUG).

este interzisa patrunderea in intersectia aglomerata daca se blocheaza intersectia

La schimbarea direcţiei de mers prin viraje, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor (art. 123 lit. i din Regulament).

reducerea vitezei la viraje in intersectii din localitatii

reducerea vitezei la viraje in intersectii din afara localitatii

La trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor (art. 123 lit. a din Regulament).

reducerea vitezei la intersectiile nedirijate

Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă. (art. 110 alin. 3 din Regulament)

ocolire obstacole din zona mediana

ocolirea obstacolelor din zona mediana se face prin partea dreapta

Schimbarea direcţiei de mers prin virare la dreapta sau la stânga este interzisă în locurile unde sunt instalate indicatoare cu această semnificaţie (art. 108 din Regulament).

viraj la stagnga interzis in intersectiile in care indicatoarele interzic aceasta manevra

Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate (art. 109 din Regulament).

matcaje si indicatoare de obligare in inainte de intersectii

316 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.