OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.
(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:
b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;
Se interzice întoarcerea vehiculului:
d) pe drumurile cu sens unic;
(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
b) pe o distanţă mai mare de 50 m;
(4) În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.
Drumul cu sens unic este drumul public unde circulația se desfășoară într-un singur sens.
Drumul cu sens unic se recunoaște astfel:
1. nu are axa drumului (axa drumului fiind linia imaginară sau materializată prin marcaj care desparte sensurile de circulație dar sensul unic având un singur sens de circulație axa drumului nu mai există);
2. la apropierea din lateral de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de informare "Drum cu sens unic" care indica si direcția drumului cu sens unic;
3. la intrarea pe drumul cu sens unic se întâlnește indicatorul de informare "Drum cu sens unic" care ne informeaza ca drumul pe care circulăm este cu sens unic;
4. la ieșirea de pe un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de avertizare "Circulație în ambele sensuri" care ne avertizeaza ca circulatia pe acel drum nu se mai desfasoara in sens unic si este un drum cu dublu sens de circulatie;
5. la apropierea din sens invers de un drum cu sens unic se întâlnește indicatorul de interzicere "Accesul interzis” care interzice accesul pe acel drum in directia respectiva.
În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie (art. 141 alin. 4 din Regulament).
La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor de pe drumuri cu sens unic, conducătorii vehiculelor care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga (art. 107 alin. 2 lit. b din Regulament).
Se interzice întoarcerea vehiculului pe drumurile cu sens unic (art. 126 lit. d din Regulament).
Mersul înapoi este permis, dar se poate efectua pe o distanță de maxim 50 de metri (art. 128 alin. 1 lit. b din Regulament).
Pe drumurile cu dublu sens de circulație, tramvaiele aflate in mers se depasesc pe partea dreapta a acestora. DAR pe drumurile cu sens unic, tramvaiele pot fi depasite si pe partea stanga (art. 45 alin. 6 din OUG).
Lasă un comentariu