OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
(4) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligat: (Partea introductivă a Articolului 147 a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
6. să aplice pe parbrizul și pe luneta autovehiculului, tractorului agricol sau forestier semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători, dacă are o vechime mai mică de un an de la obținerea permisului de conducere. (Punctul 6 a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
(1) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează: (Partea introductivă a Articolului 149 a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
a) la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
b) la celelalte vehicule, pe parbriz, în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stângă jos; (Litera b) a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
c) la vehiculul care nu este prevăzut cu lunetă, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe caroserie în partea din spate stânga sus; (Litera c) a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
e) la vehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul vehiculului în partea din dreapta jos și pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus. (Litera e) a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
(2) Conducătorului de vehicul prevăzut la alin. (1) îi este interzis:
a) să conducă autovehicule care transporta mărfuri sau produse periculoase;
b) să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
c) să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.
Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează (art. 147 alin. 6 și art. 149 alin. 1 din Regulament):
- la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
- la celelalte vehicule, pe lunetă, în partea stângă jos și pe parbriz, în partea din dreapta jos;
- la vehiculul care nu este prevăzut cu luneta, pe caroserie în partea din spate stânga sus și pe parbriz în partea din dreapta jos;
- la tramvai, pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus și pe parbriz în partea din dreapta jos;
- la vehiculul care tractează o remorcă, pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus și pe parbrizul vehiculului în partea din dreapta jos.
Conducătorului de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere îi este interzis (art. 149 alin. 2 din Regulament):
Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse (art. 50 alin. 4 din OUG).
Lasă un comentariu