OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
(6) Conducătorii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.
(1) În cazul rămânerii în până a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori a remorcii acestuia, conducătorul ansamblului este obligat să îl scoată imediat în afara părții carosabile sau, dacă nu este posibil, să îl deplaseze lângă bordura ori acostament, așezându-l paralel cu axa drumului și luând măsuri pentru remedierea deficiențelor sau, după caz, de remorcare. (Alineatul (1) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
(2) Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă, autovehiculul, tractorul agricol sau forestier sau remorca acestuia care are deficiențe la sistemul de iluminare sau de semnalizare luminoasă nu poate fi tractat/tractată pe drumurile publice fără a avea în funcțiune, în partea stânga, în față, o lumină de întâlnire și în spate, una de poziție. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
(1) Dacă un autovehicul, tractor agricol sau forestier sau o remorcă a rămas în până pe partea carosabilă a drumului și nu poate fi deplasat/deplasată în afara acesteia, conducătorul autovehiculului, tractorului agricol sau forestier este obligat să pună în funcțiune luminile de avarie și să instaleze triunghiurile reflectorizante. (Alineatul (1) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
(2) Triunghiurile reflectorizante se instalează în faţă şi în spatele vehiculului, pe aceeaşi bandă de circulaţie, la o distanţă de cel puţin 30 m de acesta, astfel încât să poată fi observate din timp de către participanţii la trafic care se apropie. În localităţi, atunci când circulaţia este intensă, triunghiurile reflectorizante pot fi aşezate la o distanţă mai mica sau chiar pe vehicul, astfel încât să poată fi observate din timp de ceilalţi conducători de vehicule.
(3) Dacă vehiculul nu este dotat cu lumini de avarie sau acestea sunt defecte, conducătorul poate folosi, pe timpul nopţii ori în condiţii de vizibilitate redusă, o lampă portativă cu lumină galbenă intermitentă, care se instalează la partea din spate a vehiculului.
(4) Se interzice folosirea triunghiurilor reflectorizante ori a luminilor de avarie în mod nejustificat sau pentru a simula o rămânere în pană în locurile unde oprirea ori staţionarea este interzisă.
(5) În cazul căderii din vehicule, pe partea carosabilă, a încărcăturii sau a unei părţi din aceasta, care constituie un obstacol ce nu poate fi înlăturat imediat, conducătorul este obligat să îl semnalizeze cu unul dintre mijloacele prevăzute la alin. (1)-(3).
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.
În cazul rămânerii în până a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori a remorcii acestuia, conducătorul ansamblului este obligat să îl scoată imediat în afara părții carosabile sau, dacă nu este posibil, să îl deplaseze lângă bordura ori acostament, așezându-l paralel cu axa drumului și luând măsuri pentru remedierea deficiențelor sau, după caz, de remorcare (art. 155 alin. 1 din Regulament).
Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă, autovehiculul, tractorul agricol sau forestier sau remorca acestuia care are deficiențe la sistemul de iluminare sau de semnalizare luminoasă nu poate fi tractat/tractată pe drumurile publice fără a avea în funcțiune, în partea stânga, în față, o lumină de întâlnire și în spate, una de poziție (art. 155 alin. 2 din Regulament).
Dacă un autovehicul, tractor agricol sau forestier sau o remorcă a rămas în pană pe partea carosabilă a drumului și nu poate fi deplasat/deplasată în afara acesteia, conducătorul autovehiculului, tractorului agricol sau forestier este obligat să pună în funcțiune luminile de avarie și să instaleze triunghiurile reflectorizante (art. 156 alin. 1 din Regulament).
Triunghiurile reflectorizante se instalează în faţa şi în spatele vehiculului, pe aceeaşi bandă de circulaţie, la o distanţă de cel puţin 30 m de acesta, astfel încât să poată fi observate din timp de către participanţii la trafic care se apropie. În localităţi, atunci când circulaţia este intensă, triunghiurile reflectorizante pot fi aşezate la o distanţă mai mica sau chiar pe vehicul, astfel încât să poată fi observate din timp de ceilalţi conducători de vehicule (art. 156 alin. 2 din Regulament).
Dacă vehiculul nu este dotat cu lumini de avarie sau acestea sunt defecte, conducătorul poate folosi, pe timpul nopţii ori în condiţii de vizibilitate redusă, o lampă portativă cu lumină galbenă intermitentă, care se instalează la partea din spate a vehiculului (art. 156 alin. 3 din Regulament).
Se interzice folosirea triunghiurilor reflectorizante ori a luminilor de avarie în mod nejustificat sau pentru a simula o rămânere în pană în locurile unde oprirea ori staţionarea este interzisă (art. 156 alin. 4 din Regulament).
În cazul căderii din vehicule, pe partea carosabilă, a încărcăturii sau a unei părţi din aceasta, care constituie un obstacol ce nu poate fi înlăturat imediat, conducătorul este obligat să îl semnalizeze cu triunghiurile reflectorizante sau cu o lampă portativă cu lumină galbenă intermitentă (art. 156 alin. 5 din Regulament).
Conducătorii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public (art. 35 alin. 6 din OUG).
Lasă un comentariu