Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu

Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 8

Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepția celor din categoriile AM, A1, A2 și A, tractoarele agricole sau forestiere și tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate. (Articolul 8 a fost modificat în lege și actualizat și pe Școala Rutieră la 13-04-2024)

OUG - Articolul 35

(6) Conducătorii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.

 

Regulament - Articolul 147

Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligat: (Partea introductivă a Articolului 147 a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

1. să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și, după caz, atestatul profesional, precum și celelalte documente prevăzute de legislația în vigoare;

3. să verifice funcționarea sistemului de lumini și de semnalizare, a instalației de climatizare, să mențină permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier și remorcii; (Punctul 3 a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)



Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu

Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu

Obligațiile conducătorilor de autovehicule despre care o sa discutam sunt grupate astfel:

  • Obligații înainte de plecarea pe traseu;
  • Obligații în timpul deplasării;
  • Obligații pentru transportul copiilor;
  • Obligații în caz de accident;
  • Obligații în cazul defecțiunii tehnice a autovehiculului;
  • Obligațiile cond. de autovehicule cu o vechime mai mică de 1 an;
  • Obligațiile cond. de tramvaie, autobuze și troleibuze;
  • Obligațiile cond. de vehicule destinate transportului de mărfuri;
  • Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor;
  • Obligații la remorcarea vehiculelor;
  • Obligațiile cond. de mopede și biciclete;
  • Obligațiile pietonilor.

OBLIGAȚII ÎNAINTE DE PLECAREA PE TRASEU

Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligat să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare (art. 147 pct. 1 din Regulament).

Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate. De la această obligație sunt exceptate autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 și A. (art. 8 din OUG).

Conducătorii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public (art. 35 alin. 6 din OUG).

Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligat să verifice funcționarea sistemului de lumini și de semnalizare, a instalației de climatizare, să mențină permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier și remorcii (art. 147 pct. 3 din Regulament).

42 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.