OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 16-06-2023)
(3) Conducătorii motocicletelor şi mopedelor sunt obligaţi să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.
(1) Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, după cum urmează: (Partea introductivă a alin. (1) al art. 114 a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
c) luminile de întâlnire şi cele de ceaţă pe timp de ceaţă densă;
d) luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane şi cele care tractează alte vehicule sau care transporta mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;
e) luminile de întâlnire atunci când plouă torenţial, ninge abundent ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum;
f) luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat către înapoi;
g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.
(2) Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier se apropie de un autovehicul care circulă în față să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
(3) Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie care se apropie de o intersecție nedirijată prin semnale luminoase sau de către polițiști sunt obligați să semnalizeze prin folosirea alternantă a luminilor de întâlnire cu cele de drum dacă nu încalcă astfel prevederile alin. (2). (Alineatul (3) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
(4) Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere ori remorcile cu deficiențe la sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcțiune pe partea stânga, în față o lumină de întâlnire și în spate una de poziție. (Alineatul (4) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic;
c) când autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul este remorcat. (Litera c) a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
(6) În situațiile prevăzute la alin. (5), conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie trebuie să pună în funcțiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi și în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulației pe sensul de mers. (Alineatul (6) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
(7) Când circulă prin tunel conducătorul de vehicul este obligat să folosească luminile de întâlnire.
Un vehicul poate fi oprit sau staţionat cu toate luminile stinse, în locurile în care aceste manevre sunt permise, atunci când se află:
a) pe un drum iluminat, astfel încât vehiculul este vizibil de la o distanţă de cel puţin 50 m;
b) în afara părţii carosabile, pe un acostament consolidat;
c) în localităţi, la marginea părţii carosabile, în cazul motocicletelor cu două roti, fără ataş şi a mopedelor, care nu sunt prevăzute cu sursa de energie.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.
Acesta se plasează pe autovehicul astfel încat, în timpul funcționării, să nu deranjeze pe ceilalți participanți la trafic, să fie vizibile și să nu se influențeze reciproc. Condițiile minime de iluminare, semnalizare luminoasă și avertizare sonoră pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele sunt prevăzute în actul normativ al Ministerului Transportului, Registrul Auto Roman, RNTR 2.
Există o diversitate mare a variantelor constructive, dar toate trebuie să conțină următoarele mijloace de iluminare / semnalizare:
Există o diversitate mare a variantelor constructive, dar toate trebuie să conțină următoarele mijloace de iluminare / semnalizare:
lămpi de poziție / staționare (culoare roșie) - obligatorii: se folosesc în aceleași condiții ca și cele din față, funcționarea lor fiind concomitentă;
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;
Luminile de poziție sau staționare se folosesc doar când vehiculul este imobilizat pe partea carosabilă a drumurilor din afara localităților și se regăsesc următoarele condiții:
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
c) luminile de întâlnire (faza scurtă) şi cele de ceaţă pe timp de ceaţă densă;
d) luminile de întâlnire (faza scurtă) ale autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane şi cele care tractează alte vehicule sau care transporta mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;
e) luminile de întâlnire (faza scurtă) atunci când plouă torenţial, ninge abundent ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum;
f) luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat către înapoi;
g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.
Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanţă de cel puţin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier se apropie de un alt autovehicul care circulă în faţa sa în același sens, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m (art. 114 alin. 2 din Regulament).
Pe timpul nopţii sau în condiţii de vizibilitate redusă conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie care se apropie de o intersecţie nedirijată prin semnale luminoase sau de către poliţişti sunt obligaţi să semnalizeze prin folosirea alternantă a luminilor de întâlnire cu cele de drum dacă nu se apropie un vehicule care circulă din sens opus la o distanţă de mai puţin de 200 m (art. 114 alin. 3 din Regulament).
Pe timpul nopţii sau în condiţii de vizibilitate redusă autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere ori remorcile cu deficiențe la sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcţiune pe partea stânga, în faţă o lumină de întâlnire şi în spate una de poziţie (art. 114 alin. 4 din Regulament).
În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă (art. 44 alin. 2 din OUG).
Conducătorii motocicletelor şi mopedelor sunt obligaţi să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice (faza scurtă) (art. 44 alin. 3 din OUG).
Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii (art. 114 alin. 5 din Regulament):
Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers (art. 114 alin. 6 din Regulament).
Când circulă prin tunel conducătorul de vehicul este obligat să folosească luminile de întâlnire (faza scurtă) (art. 114 alin. 7 din Regulament).
Un vehicul poate fi oprit sau staţionat cu toate luminile stinse, în locurile în care aceste manevre sunt permise, atunci când se află (art. 115 din Regulament):
LUMINA DE ÎNTÂLNIRE ZIUA, este obligatorie pentru:
LUMINA DE ÎNTÂLNIRE NOAPTEA, este obligatorie:
FOLOSIREA ALTERNANTĂ A LUMINII DE ÎNTÂLNIRE CU LUMINA DE DRUM:
LUMINI DE CEAȚĂ
LĂMPI DE POZIȚIE SAU STAȚIONARE
LĂMPI DE SEMNALIZARE A DIRECȚIEI
Lasă un comentariu