Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni

Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 72

(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

 

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.



Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni

Codul Rutier - trecerea pentru pietoni

LOCURI ȘI SITUAȚII SPECIALE

TRECEREA PENTRU PIETONI

Trecerea pentru pietoni este locul special destinat traversării părții carosabile de către pietoni, semnalizat și marcat corespunzător.

Este presemnalizată cu indicatorul de avertizare “Presemnalizare trecere de pietoni”

presemnalizare trecere de pietoni

Se amplasează la 50 - 200 de metri, în localități cât și în afara acestora, înaintea trecerilor de pietoni de pe arterele intens circulate sau când observarea trecerii de pietoni poate deveni dificilă datorită lipsei de vizibilitate.

La întâlnirea acestuia se va circula cu atenție pentru a putea reduce viteza și eventual a opri dacă este cazul, la trecerea de pietoni care urmează.

Este semnalizată cu indicatorul „ Trecere pentru pietoni”

semnalizarea trecerii pentru pietoni

Acest indicator, semnalizand o trecere pentru pietoni, crează obligații pentru conducătorul de vehicul care îl întâlnește, în funcție de tipul trecerii de pietoni și de numărul de benzi de care dispune respectivul sector de drum.

Manevrele de: oprire, staționare, întoarcere și mers înapoi sunt interzise la mai puțin de 25 de metri înainte și după trecerea pentru pietoni.

oprirea stationarea intoarcerea si mersul inaoi sunt interzise pe trecerea de pietoni

Manevra de depășire se interzice doar pe trecerea pentru pietoni.

manevra de depasire se interzice pe trecerea pentru pietoni

Obligații la trecerea pentru pietoni nesemaforizată

(art. 123 lit. h și art. 135 lit. h din Regulament).

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnalizate corespunzător, când drumul are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens, se procedează după cum urmează:

  • atunci când nu sunt pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporită fără a avea obligatia de a reduce viteza de deplasare.

viteza de deplasare la trecerea pentru pitoni libera

  • atunci când se află pietoni în imediata apropiere a trecerii pentru pietoni, aveți obligația de a reduce vitea de deplasare până la 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara acestora, pentru a putea opri în condiții de siguranță în cazul în care pietonii se vor angaja în traversare.

cand se reduce viteza la trecerea pentru pietoni nesemaforizata

  • iar atunci când aceștia se angajează în traversarea drumului, pe langa obligația de a reduce viteza de deplasare la limita legală, aveți obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

cand se acorda prioritate la trecerea de pietoni

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnaliate corespunzator, cand drumul are două sau mai multe benzi de circulatie pentru fiecare sens, se procedeaza dupa cum urmeaza:

  • chiar dacă sunt sau nu pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporită fără a avea obligatia de a reduce viteza de deplasare. Obligatia de a reduce viteza de deplasare o aveti doar cand drumul are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens și se află pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni;
  • atunci când pietonii se angajează în traversarea drumului, aveți obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers. De exeplu în situația din imagine, pietonul 1 se află în traversarea sensului dumneavoastră de mears și trebuie să îi acordați prioritate de trecere, pietonul 2 se află în travesarea sensului opus de circulație și nu trebuie să îi acordați prioritate, iar pietonul 3 intenționează să traverseze incepand cu sensul opus de circulație și nu trebuie să îi acordați priortate, atat timp cat nu se afla in travesare pe sensul dumneavoastra de mers.

acordare prioritate la pietonii de pe cealalata parte a drumului

Obligații la trecerea pentru pietoni semaforizată

  • La trecerile pentru pietoni semaforizate, fie că acestea se află sau nu în intersecții, nu este obligatorie reducerea vitezei de deplasare și se porcedează după cum urmează:
  • La culoarea roșie a semaforului care vi se adresează, opriți și așteptați apariția culorii verde a semaforului.
  • La culoarea verde a semaforului care vi se adresează:
    • dacă vă deplasați pe direcția înainte, nu aveți obligația să reduceți viteza de deplasare dar se recomandă să circulați cu atenție sporită.
    • dacă virați la stânga sau la dreapta, este posibil să întâlniți pietoni care traversează drumul public la culoarea verde a semaforului care li se adresează și trebuie să le acordați prioritate de trecere, atunci când aceștia se află pe sensul dvs. de mers.
  • La culoarea galbeă intermitentă a semaforului care vi se adresează sau dacă semafoarele nu funcționează, veți respecta obligațiile de la trecerile pentru pietoni nesemaforizate.

OBLIGATII ALE PIETONILOR:

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor (art. 72 alin. 2 din OUG).

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător. În lipsa trecerilor pentru pietoni, în localităţi, acestia pot traversa pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic (art. 72 alin. 3 din OUG). Conducatorul de vehicul nu are nicio obligație privind pietonii care traversează pe la coltul străzii, dar în spiritul circulației preventive, și ținând cont că urmează o intersecție fără treceri pentru pietoni, se recomandă sporirea atenției și reducerea vitezei.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector (art. 72 alin. 4 din OUG).

255 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.