STABILIREA URGENTELOR LA LOCUL ACCIDENTULUI
În urma unui accident pot fi rănite mai multe persoane iar scoaterea lor din autovehicul trebuie făcută cât mai rapid și executată cât mai corect.
Acest lucru se va face prin ridicare și nu prin tragere sau împingere, astfel încât capul, gâtul și trunchiul victimei să fie menținute pe cât posibil în același plan. Astfel evitându-se agravarea leziunilor existente sau apariția altora.
Stabilirea urgențelor se face prin identificarea simptomelor caracteristice fiecărei stări a accidentatului.
Urgente de gradul I (accidentații în stare de comă sau șoc):
Respirația este o funcție vitală, de bază. Numărul respirațiilor la un adult este de 14-16 ori pe minut.
Stopul cardio-respirator este reprezentat prin încetarea funcţiei cardiace şi respiratorii. Dacă această disfuncţie, fie cardiacă, fie respiratorie nu este remediată rapid, poate conduce la decesul victimei.
Susținerea respirației sau repunerea în activitate a circulației se realizează prin manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.
Stopul respirator este reprezentat prin oprirea bruscă a activității pulmonare, mai este cunoscut sub denumirea de asfixie.
Semne de recunoaștere:
Pentru a verifica respirația unei victime se poate folosi o coală de hârtie care se pune deasupra nărilor iar dacă accidentatul respiră aceasta se va mișca, sau o oglindă care se aburește în cazul în care victima respiră.
Resuscitarea respirației se poate efectua prin:
Apare atunci când inima încetează să mai bată. Sângele nu mai este pompat în organele corpului, deci nu mai există puls iar persoana își pierde conștiența și nu mai respiră.
Pentru ca victima sa își revină și să-și reia funcțiile vitale, intervenția trebuie făcută rapid ca inima să reînceapă să bată, sângele să circule și respirația să asigure nevoia de oxigen.
Semne de recunoaștere:
În cazul unui stop cardiac, resuscitarea se va face prin masaj cardiac extern.
Verificarea activității cardiace se face prin palparea pulsului la gât sau prin ascultarea bătăilor inimii, apropiând urechea de pieptul victimei.
Primul ajutor in cazul unui stop cardiac:
Victima va fi poziționată pe spate, pe o suprafață dură și dreaptă.
Capul victimei va fi așezat astfel încât căile respiratorii să fie libere (se va ridica bărbia iar capul se va înclina spre spate).
Se va asigura circulația sângelui în organism prin efectul de pompă al inimii.
Acesta se execută cu ajutorul palmelor de la ambele mâini puse una peste cealaltă, mâna stângă va fi poziționată cu degetele înspre direcția capului iar cea dreaptă se va pune transversal peste cea stângă, având brațele întinse vertical pentru a se transmite greutatea corpului salvatorului.
Compresiunile vor fi scurte și regulate și sunt cuprinse între 80 și 100 pe minut la adult si la copil și 120 pentru sugar.
Masajul cardiac se continuă până la reluarea bătăilor inimii.
Sunt accidente provocate de căldura sub diferite forme, de agenți chimici, electricitate sau iradiații.
Ele pot provoca diferite afecțiuni care sunt determinate direct de mărimea suprafeței arse, profunzime și modul de evoluție a leziunii locale.
Clasificarea arsurilor:
a) În funcție de mărimea arsurii pe suprafața corpului pot fi:
b) După profunzimea arsurii acestea pot fi:
Primul ajutor in caz de arsuri:
Lasă un comentariu