Hemoragia poate fi externă, când sangele se scurge înafara corpului sau interna, când ruptura vasculară se produce în interiorul organismului (așa cum se întâmplă în fracturi sau în cazul rupturii unui organ) și se acumulează sângele în interiorul corpului. În cazul de față vorbim despre o hemoragie externă la unul dintre membre.
Hemoragia produsă la unul dintre membrele unei persoane rănite se va opri prin:
- când hemoragia este mică, prin acțiune compresivă asupra vasulul lezat cu ajutorul pansamentului compresiv, se acoperă rana cu mai multe comprese sterile sau în lipsa lor cu bucăți de pânză curată (batiste, haine, etc.) care se comprimă cu podul palmei sau cu o fașă.
- când hemoragia este masivă, prin aplicarea unui garou. Garoul este un cordon elastic, care este folosit pentru oprirea sângerarii în cazul unor hemoragii care nu pot fi oprite altfel, de obicei în cazul plăgilor membrelor. Acesta se aplică deasupra rănii, pentru a micșora presiunea arterială în zona plăgii. În absența unui garou, se poate folosi: un fular, cordon, curea, cravată, șnur, elastic etc. Acesta nu se aplică direct pe piele ci peste o bucată de fașă sau alt material moale și se atașează neapărat un bilet pe care se notează numele victimei și ora exactă a aplicării garoului. La fiecare 15 minute se va slăbi pentru scurt timp garoul, pentru a permite alimentarea cu sange a membrului.
Răspunsul corect este: C
Lasă un comentariu