Atunci când victimei unui accident de circulaţie i s-au oprit bătăile inimii (stop cardiac), trebuie să începeţi compresia artificială a inimii şi respiraţia artificială. Daca victima respiră dar nu are puls, se face doar masajul cardiac, acesta se execută prin apăsarea ritmică cu podul palmelor suprapuse a toracelui victimei, în dreptul inimii.
Atenție! Stopul cardiac este atunci cand victima nu are puls, adică victimei i s-au oprit bătăile inimii, dar aceasta încă respira. Dacă victima nu are puls și nici nu respiră, aceasta este în stop cardio-respirator. În cazul stopului cardio-respirator pe langă masajul cardiac se execută și respirația artificială (respirația gură la gură).
Primul ajutor in cazul unui stop cardiac:
Victima va fi poziționată pe spate, pe o suprafață dură și dreaptă.
Capul victimei va fi așezat astfel încât căile respiratorii să fie libere (se va ridica bărbia iar capul se va înclina spre spate)
Se va asigura circulația sângelui în organism prin efectul de pompă al inimii.
Acesta se execută cu ajutorul parții posterioare a palmelor de la ambele mâini puse una peste cealaltă, mâna stângă va fi poziționată cu degetele înspre direcția capului iar cea dreaptă se va pune transversal peste cea stângă, având brațele întinse vertical, pentru a se transmite greutatea corpului salvatorului.
Compresiunile vor fi scurte și regulate și sunt cuprinse între 80 și 100 pe minut la adult si la copil și 120 pentru sugar.
Masajul cardiac se continuă până la reluarea bătăilor inimii.
Răspunsul corect este: B
Lasă un comentariu