Materialele disponibile pe Școala Rutieră (texte, imagini, animații 3D, videoclipuri, fișiere audio) sunt protejate de legislația privind drepturile de autor și sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru învățare și pregătire personală.
Distribuirea acestora către alte persoane, pentru studiu, sau partajarea în scop educațional personal sunt permise. Totuși, utilizarea acestor materiale în alte scopuri, precum publicarea pe alte platforme, reproducerea totală sau parțială, modificarea în scopul pierderii urmei operei originale, utilizarea comercială și altele asemenea, fără acordul scris al autorilor, este interzisă și atrage răspundere legală.
Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați pentru obținerea permisiunii.
În cazul constatării unei încălcări, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri legale pentru protejarea proprietății intelectuale (acțiuni în instanță, cereri de despăgubire și/sau alte măsuri judiciare).
Uzura prematură a pneurilor din față se datorează, în primul rând, dereglării geometriei direcției. Pentru un număr cât mai mare de kilometri parcurși, roțile trebuie echilibrate periodic și, în plus, efectuată permutarea roților (la aproximativ 10 000 - 20 000 km). Se mută roțile din spate în față și invers. De asemenea, periodic se verifică obligatoriu presiunea în pneuri (cel puțin lunar), la rece.
Dacă presiunea este prea mare, pneul se uzează pe creasta benzii de rulare. Dacă presiunea este prea mică, pneul se uzează pe margini (în zona talonului), se încălzește, se pot desface firele de cord, astfel pneul devine inutilizabil și trebuie înlocuit.
Uzura locală sau neuniformă a unui pneu se produce la supraîncărcarea autovehiculului sau când tamburul de frână se ovalizează ori roțile sunt neechilibrate. Uzura pe una din margini are loc datorită dereglării geometriei roților. Încălzirea excesivă a pneurilor se produce la presiuni foarte mici sau la suprasarcină.
Circulația frecventă cu viteză redusă nu duce la uzura prematură a pneurilor.
Autovehiculele cu tracțiunea pe puntea spate (mai exact cu propulsie pe puntea spate, deoarece roțile din spate împing autovehiculul, nu îl trag) vor toci mai greu pneurile de pe puntea față, datorită forței de propulsie care creează stres doar pe pneurile spate, nu și pe cele din față, dar nici acestea nu vor uza prematur pneurile, atât timp cât geometria este bine reglată și presiunea din pneuri este corectă.
Răspunsul corect este: A
Lasă un comentariu