Materialele disponibile pe Școala Rutieră (texte, imagini, animații 3D, videoclipuri, fișiere audio) sunt protejate de legislația privind drepturile de autor și sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru învățare și pregătire personală.
Distribuirea acestora către alte persoane, pentru studiu, sau partajarea în scop educațional personal sunt permise. Totuși, utilizarea acestor materiale în alte scopuri, precum publicarea pe alte platforme, reproducerea totală sau parțială, modificarea în scopul pierderii urmei operei originale, utilizarea comercială și altele asemenea, fără acordul scris al autorilor, este interzisă și atrage răspundere legală.
Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați pentru obținerea permisiunii.
În cazul constatării unei încălcări, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri legale pentru protejarea proprietății intelectuale (acțiuni în instanță, cereri de despăgubire și/sau alte măsuri judiciare).
Atunci când conduceți un autoturism cu tracțiune pe spate și accelerați prea puternic în curbă, autovehiculul are tendința de a derapa spre exteriorul curbei, acest fenomen se numește supravirare. De aceea, în curbe trebuie redusă preventiv viteza de deplasare iar accelerarea se va face progresiv, după ieșirea din curbă.
Cele două tipuri de derapaje sunt:
Subvirarea - este un fenomen ce apare cel mai frecvent în cazul autovehiculelor cu motorul și puntea motoare față. Datorită faptului că roțile punții față sunt atât directoare cât și motoare, are loc o suprasolicitare a acestora în timpul în care autovehiculul virează. Acest fenomen se amplifică pe măsură ce forța de tracțiune (sau, după caz, forța de frânare) crește excesiv în timpul virajului. Cu alte cuvinte, o accelerare puternică sau o frânare bruscă efectuată în timpul virajului va provoca subvirarea autovehiculului. Consecința acestui lucru este pierderea aderenței dintre anvelope și calea de rulare, respectiv înscrierea autovehiculului pe o traiectorie necontrolată (deraparea acestuia).
Supravirarea - este un alt fenomen de natură a duce la pierderea controlului autovehiculului în viraj și constă într-o rotire a autovehiculului în jurul axei sale. Aceasta este o caracteristică specifică autovehiculelor cu roțile motoare pe puntea spate și apare ori de câte ori anvelopele își pierd aderența. Ca și în cazul subvirării, fenomenul are loc în momentul când conducătorul auto frânează puternic în timpul virajului și este puternic accentuat de o uzură excesivă a anvelopelor sau de o parte carosabilă alunecoasă. Pentru a înțelege fenomenul supravirării, închipuiți-vă un transfer al centrului de greutate către partea din față a autovehiculului, concomitent cu pierderea aderenței anvelopelor punții spate.
Răspunsul corect este: B
Lasă un comentariu