Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1208)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 170 din 1208

Ce înseamnă să conduceți preventiv pe timp nefavorabil?

A să respectați cu strictețe limitele de viteză pentru sectorul de drum pe care circulați;
B să reduceți viteza până la limita la care să vă asigurați o bună vizibilitate și un control deplin asupra comenzilor;
C să rulați cât mai aproape de axul drumului.
⚠️ ATENȚIE! PROTEJAREA DREPTURILOR DE AUTOR! Click pentru detalii! ⚠️

Materialele disponibile pe Școala Rutieră (texte, imagini, animații 3D, videoclipuri, fișiere audio) sunt protejate de legislația privind drepturile de autor și sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru învățare și pregătire personală.

Distribuirea acestora către alte persoane, pentru studiu, sau partajarea în scop educațional personal sunt permise. Totuși, utilizarea acestor materiale în alte scopuri, precum publicarea pe alte platforme, reproducerea totală sau parțială, modificarea în scopul pierderii urmei operei originale, utilizarea comercială și altele asemenea, fără acordul scris al autorilor, este interzisă și atrage răspundere legală.

Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați pentru obținerea permisiunii.

În cazul constatării unei încălcări, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri legale pentru protejarea proprietății intelectuale (acțiuni în instanță, cereri de despăgubire și/sau alte măsuri judiciare).


Explicație video (actualizată 2025)

Explicație (actualizată 2025)

Pentru varianta  A 

Respectarea cu strictețe a limitelor de viteză pentru sectorul de drum pe care circulați nu este parte a conduitei preventive, ci o obligație din punct de vedere legal.


Pentru varianta  B 

Conducătorii de vehicule trebuie să adapteze viteza de deplasare până la limita la care să se asigure o bună vizibilitate și control deplin asupra comenzilor autovehiculului. De exemplu, dacă circulăm în localitate pe timp de ploaie torențială, avem obligația de a circula cu maxim 30 de km/h, dar sunt situații în care chiar si 30 km/h este o viteză mare, astfel trebuie redusă viteza până la limita la care să vă asigurați o bună vizibilitate și un control deplin asupra comenzilor.


Pentru varianta  C 

Se recomandă, din punct de vedere al conduitei preventive dar și din punct de vedere legal, menținerea unei distanțe laterale suficientă față de vehiculele care circulă din sens opus. Prin urmare, nu este corect să rulați cât mai aproape de axul drumului.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Vitezele maxime admise și cazuri de reducere a vitezei - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Viteza de deplasare
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă
Curs de conduită preventivă --> Curs de conduită preventivă

Articole de referință (legislație 2025)

Pentru varianta  A 

OUG* - Articolul 48

Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevra în condiţii de siguranţă.


Pentru varianta  B 

OUG* - Articolul 48

Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevra în condiţii de siguranţă.

Regulament** - Articolul 121

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligați să respecte viteza maxima admisă pe sectorul de drum pe care circulă și pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum și cea impusă prin mijloacele de semnalizare.
(2) Nerespectarea regimului de viteză stabilit conform legii se constată de către polițiștii rutieri, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.
[...]

OUG* - Articolul 49

(1) Limita maximă de viteză în localități este de 50 km/h.
[...]

OUG* - Articolul 50

(1) Vitezele maxime admise în afara localităților pentru categoriile de autovehicule prevăzute în anexa nr. 1 sunt următoarele:
a) 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
b) 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D și categoria D1;
c) 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1;
d) 45 km/h, pentru tractoarele agricole sau forestiere și mopede.
[...]


Pentru varianta  C 

OUG* - Articolul 47

Conducătorii vehiculelor care circulă din sensuri opuse trebuie să păstreze între vehicule o distanţă laterală suficientă şi să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a benzii de circulaţie respective.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

48 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2025. Toate drepturile rezervate.