Materialele disponibile pe Școala Rutieră (texte, imagini, animații 3D, videoclipuri, fișiere audio) sunt protejate de legislația privind drepturile de autor și sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru învățare și pregătire personală.
Distribuirea acestora către alte persoane, pentru studiu, sau partajarea în scop educațional personal sunt permise. Totuși, utilizarea acestor materiale în alte scopuri, precum publicarea pe alte platforme, reproducerea totală sau parțială, modificarea în scopul pierderii urmei operei originale, utilizarea comercială și altele asemenea, fără acordul scris al autorilor, este interzisă și atrage răspundere legală.
Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați pentru obținerea permisiunii.
În cazul constatării unei încălcări, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri legale pentru protejarea proprietății intelectuale (acțiuni în instanță, cereri de despăgubire și/sau alte măsuri judiciare).
Atunci când cobori cu autoturismul o pantă lungă și accentuată, având atașată o remorcă fără frână proprie, trebuie să reduci viteza, introduci într-o treaptă de viteză inferioară (practică denumită și frână de motor) și te pregătești pentru frânare. Folosind frâna de motor se va reduce semnificativ uzura sistemului de frânare (frâna de picior).
Când cobori o pantă lungă și folosești în mod continuu frâna de picior, plăcuțele de frână și discurile se freacă intens, generând o căldură excesivă. Această supraîncălzire poate duce la pierderea aderenței dintre plăcuțe și discuri, ceea ce reduce eficiența frânării și crește riscul de accidente. Acest fenomen este denumit „oboseală a sistemului de frânare”.
Este interzisă, în timpul mersului, oprirea motorului sau decuplarea transmisiei. Mai mult de atât, oprirea motorului în treapta a II-a de viteză este foarte periculoasă și dăunătoare pentru componentele motorului și nu prezintă nici avantaj la coborârea pantelor.
Oprirea, din când în când, pentru răcirea sistemului de frânare este necesară doar dacă se suprasolicită sistemul de frânare. Dar prin metoda prevăzută la varianta A de răspuns, prin folosirea „frânei de motor” se evită această suprasolicitare iar călătoria poate continua fără să se oprească, din când în când.
Răspunsul corect este: A
Situația nu este reglementată prin articole de lege. Ține de bazele și de principiile conduitei preventive și ale conduitei ecologice.
Regulament** - Articolul 148
Se interzice conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai:
[...]
12. să lase liber în timpul mersului volanul, ghidonul sau maneta de comandă, să oprească motorul ori să decupleze transmisia în timpul mersului;
[...]
Situația nu este reglementată prin articole de lege. Ține de bazele și de principiile conduitei preventive și ale conduitei ecologice.
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu