Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 185 din 1200

Autoturismul echipat cu o remorcă poate circula pe autostradă?

A nu;
B da, dacă ansamblul respectiv poate depăși viteza de 50 km/h;
C da, dacă ați obținut autorizație de la poliția rutieră.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pe autostradă este permisă circulația vehiculelor echipate cu remorcă, dar cu condiția ca ansamblul respectiv să poată depăși viteză de 50 de km/h. De exemplu dacă un autoturism echipat cu remorcă poate circula cu o viteză mai mare de 50 de km/h, îi este permisă circulația pe autostradă.

Trebuie să ținem cont de faptul că viteza maximă cu care se pot deplasa în afara localităților (implicit și pe autostradă) autovehiculele echipate cu remorcă este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă. Astfel autoturismele, mai exact autovehiculele din categoria B, vor circula pe autostradă cu maxim 120 de km/h.

Pentru a circula cu autoturismul echipat cu o remorcă pe autostradă NU este necesară o autorizație de la poliția rutieră. Autorizația specială de la varianta C de răspuns se obține de la administratorul drumului public și este necesară doar în anumite cazuri specifice, cum ar fi în cazul în care ansamblul respectiv de vehicule nu este permisă circulația pe autostradă în mod normal.

Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Circulația pe autostradă și pe drumul expres - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Autostrada și drumul expres
Obligații și interdicții la remorcarea vehiculelor - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații și interdicții în caz de defecțiune tehnică sau la remorcarea vehiculelor

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 74

(1) Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice și mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.
[...]

OUG* - Articolul 50

(1) Vitezele maxime admise în afara localităților pentru categoriile de autovehicule prevăzute în anexa nr. 1 sunt următoarele:
a) 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
[...]
(2) Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

12 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.