Polițistul rutier execută un semnal cu brațul stâng întins orizontal, acest semnal semnifică oprire pentru toți participanții la trafic a căror direcție inițială de deplasare se intersectează cu brațul acestuia, mai exact pentru cei care circulă din fața polițistului.
În această intersecție din fața polițistului circulă autocamionul, acesta fiind obligat să oprească deoarece direcția sa inițială de deplasare se intersectează cu brațul întins al polițistului.
Autoturismul și motocicleta își pot continua deplasarea deoarece semnalul polițistului nu li se adresează.
Răspunsul corect este: C
OUG* - Articolul 31
Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b);
c) semnalizarea temporară și/sau indicatoarele electronice, care modifică regimul normal de desfășurare a circulației;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulaţie.
Regulament** - Articolul 88
(1) Semnalele poliţistului care dirijează circulaţia au următoarele semnificaţii:
[...]
b) braţul sau braţele întinse orizontal semnifică "oprire" pentru toţi participanţii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din direcţia sau direcţiile intersectate de braţul sau braţele întinse. După ce a dat acest semnal, poliţistul poate cobori braţul sau braţele, poziţia să însemnând, de asemenea, "oprire" pentru participanţii la trafic care vin din faţă ori din spate;
[...]
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu