Consumul de alcool, chiar şi în cantităţi mici, poate determina o manieră de conducere riscantă şi excesiv de degajată, deci capacitatea de conducere a unui vehicul poate fi redusă și după consumul unei cantități relativ mici de alcool. Alcoolul consumat sub orice forme trece în sânge, apoi se răspândeşte în tot corpul, dar mai ales în creier, afectând astfel întregul sistem nervos.
Alcoolul este responsabil pentru următoarele efecte:
- nivelul de concentrare al atenţiei scade foarte mult;
- evaluarea greşită a distanţelor şi vitezelor;
- diminuează discernământul şi perturbă raţionamentul;
- creşte timpul de reacţie;
- reflexele scad;
- subestimarea pericolelor şi riscurilor din trafic;
- diminuarea preciziei.
Fazele consumului de alcool:
- prima fază: şoferul are falsa impresie că poate realiza la volan mai mult decât în mod obişnuit;
- faza a doua: în starea psihică şi fizică a şoferului intervine o cădere, devine confuz iar mersul autovehiculului sinuos (în zig-zag);
- faza a treia: şoferul nu mai nimereşte comenzile;
0,3 ‰ debutează riscul producerii unui accident; |
0,5 ‰ riscul producerii unui accident este multiplicat de 2 ori; |
0,8 ‰ riscul producerii unui accident este multiplicat de 10 ori; |
1,2 ‰ riscul producerii unui accident este multiplicat de 35 ori; |
O sticlă de bere | 500 ml/4%-5% | 0,15-0,20 % |
Un pahar de vin | 200ml /10% -12% | 0,20-0,25 % |
Un pahar de ţuică | 200ml/25% | 0,40-0,50 % |
Un pahar de coniac | 200ml/50% | 1 % |
Răspunsul corect este: B
Lasă un comentariu