Nu pot fi confiscate de către polițistul rutier centurile de siguranță neomologate, legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.
Nu pot fi confiscate de către polițistul rutier mijloacele proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei, adică detectoarele radar, acestea sunt permise.
Este interzisă deținerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului, adică aparatele ANTI-radar, acestea fiind supuse confiscării de către polițistul rutier.
Trebuie să facem diferența între „dispozitive de detectare a prezenței aparatelor radar”, adică detectoare de radar, care sunt permise, și „dispozitivele care perturbă funcționarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului”, adică aparatele ANTI-radar, care sunt interzise.
Răspunsul corect este: C
Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.
Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.
OUG* - Articolul 44
[...]
(4) În circulaţia pe drumurile publice se interzice deţinerea la vedere, montarea şi folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră şi luminoasă pe şi în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2), precum şi deţinerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcţionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului.
(5) Conducătorii de autovehicule pot fi avertizaţi de poliţia rutieră în legatură cu prezenţa în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei, prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei.
OUG* - Articolul 96
[...]
(6) Sunt supuse confiscării:
a) mijloacele speciale de avertizare luminoase şi sonore deţinute, montate şi folosite pe alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2) şi (3);
b) dispozitivele care perturbă funcţionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului;
c) plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare care nu corespund standardelor în vigoare şi care sunt montate pe vehicule;
d) vehiculele cu tracţiune animala, când circulă pe drumurile publice pe care le este interzis accesul ori pe alte trasee decât cele stabilite de autorităţile publice locale*).
[...]
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
Lasă un comentariu