După anunțarea poliției, NU se poate schimba poziția vehiculului în toate situațiile. Dacă în urma accidentului a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane NU se poate schimba poziția vehiculului, chiar dacă ați anunțat poliția, în această situație sunteți obligat să anunțați imediat poliția și să apelați numărul național unic pentru apeluri de urgență 112, să nu modificați sau să ștergeți urmele accidentului și să nu părăsiți locul faptei.
În schimb, dacă accidentul s-a soldat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale (fără victime), se poate schimba poziția vehiculului, iar anunțarea poliției se va face la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului.
În cazul în care ați fost implicat într-un accident de circulație în urmă căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane sunteți obligat să anunțați imediat poliția și să apelați numărul național unic pentru apeluri de urgență 112, să nu modificați sau să ștergeți urmele accidentului și să nu părăsiți locul faptei. Prin urmare, în cazul variantei A de răspuns, chiar dacă acordați sau nu victimelor primul ajutor, nu se va putea schimba poziția vehiculului.
Conducătorul de vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale (fără victime), este obligat să scoată imediat vehiculul în afara parții carosabile ori, dacă starea vehiculului nu permite acest lucru, să îl deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-i prezența și să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
La această obligativitate de a vă prezenta la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului sunt și excepții:
Vă recomandăm să consultați și articolele din legislația rutieră actualizată ce se găsesc puțin mai jos.
Răspunsul corect este: C
(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
Lasă un comentariu