În situația în care pe timpul nopții sunteti orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circulă din sens opus, fie că acesta folosește neregulamentar faza de drum (faza lungă), fie că direcția luminii farurilor nu este corect reglată, trebuie să mențineți în funcțiune luminile de întâlnire și să reduceți viteza de deplasare, sau dacă este cazul, să opriți până la trecerea autovehiculului. Vă este interzis să folosiți atenționarea cu faza lungă (flash-uri), deoarece de la distanța de cel puțin 200 de metri față de vehiculul care circulă din sens opus aveți obligația de a folosi lumina de întâlnire (faza scurtă).
Răspunsul corect este: C
(2) Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanţă de cel puţin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în faţă sa, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m.
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).
(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
1. folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul şi tractor agricol sau forestier care circulă din sens opus;
Lasă un comentariu