Materialele disponibile pe Școala Rutieră (texte, imagini, animații 3D, videoclipuri, fișiere audio) sunt protejate de legislația privind drepturile de autor și sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru învățare și pregătire personală.
Distribuirea acestora către alte persoane, pentru studiu, sau partajarea în scop educațional personal sunt permise. Totuși, utilizarea acestor materiale în alte scopuri, precum publicarea pe alte platforme, reproducerea totală sau parțială, modificarea în scopul pierderii urmei operei originale, utilizarea comercială și altele asemenea, fără acordul scris al autorilor, este interzisă și atrage răspundere legală.
Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați pentru obținerea permisiunii.
În cazul constatării unei încălcări, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri legale pentru protejarea proprietății intelectuale (acțiuni în instanță, cereri de despăgubire și/sau alte măsuri judiciare).
Frâna de serviciu, adică frâna normală de picior, nu se folosește pentru a asigura un autoturism să nu se deplaseze din pantă.
Dacă aduceți maneta schimbătorului de viteze în „punctul mort”, aceasta fiind „scoasă din viteză”, mecanismul de rulare (roțile + transmisia) nu va mai fi „legat” de motor și astfel autoturismul se va putea deplasa în pantă.
Pentru ca autoturismul să nu se deplaseze în pantă, este obligatoriu să îl asigurați cu ajutorul schimbătorului de viteze, acesta se face prin introducerea manetei de viteze într-o treaptă inferioară, de exemplu treapta întâi, dar și prin acționarea frânei staționare. Frâna de staționare (denumită și frâna de mână sau de ajutor) imobilizează autoturismul prin blocarea roților.
Dar în cazul în care autoturismul este imobilizat involuntar în pantă sau în rampă, pe lângă obligațiile enumerate mai sus, acesta trebuie să aibă bracate roțile directoare. Bracarea roților directoare se referă la virarea maximă a roților.
Răspunsul corect este: C
Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.
Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.
Regulament** - Articolul 141
(1) Conducătorii autovehiculelor, tractoarelor agricole sau forestiere imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligați să acționeze frână de ajutor, să oprească funcționarea motorului și să cupleze într-o treapta de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul, tractorul agricol sau forestier are transmisie automată.
(2) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier în panta sau în rampa, pe lângă obligațiile prevăzute la alin. (1) conducătorul trebuie să bracheze rotile directoare.
[...]
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu