Materialele disponibile pe Școala Rutieră (texte, imagini, animații 3D, videoclipuri, fișiere audio) sunt protejate de legislația privind drepturile de autor și sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru învățare și pregătire personală.
Distribuirea acestora către alte persoane, pentru studiu, sau partajarea în scop educațional personal sunt permise. Totuși, utilizarea acestor materiale în alte scopuri, precum publicarea pe alte platforme, reproducerea totală sau parțială, modificarea în scopul pierderii urmei operei originale, utilizarea comercială și altele asemenea, fără acordul scris al autorilor, este interzisă și atrage răspundere legală.
Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați pentru obținerea permisiunii.
În cazul constatării unei încălcări, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri legale pentru protejarea proprietății intelectuale (acțiuni în instanță, cereri de despăgubire și/sau alte măsuri judiciare).
Conducătorul de autovehicul este obligat ca pe timp de ceață densă să folosească luminile de întâlnire împreună cu luminile de ceață, indiferent dacă circulă pe timp de zi sau de noapte. Luminile de ceață la care face referire această obligație sunt luminile de culoare roșie de la partea din spate a autovehiculului.
Sunt cazuri în care autovehiculele sunt dotate cu lumini de ceață și la partea din față, acestea se mai numesc „proiectoare” iar folosirea acestora nu este obligatorie. Atât dotarea cu proiectoare cât și folosirea acestora este opțională.
Trebuie știut că este interzisă folosirea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață. Această interzicere se aplică atât pentru luminile de ceață de culoare roșie de la partea din spate cât și pentru proiectoarele de la partea din față.
Prin urmare, în această situație aveți obligația de a folosi luminile de întâlnire împreună cu luminile de ceață, iar dacă autovehiculul este dotat și proiectoare, este recomandat să le folosiți și pe acestea, mai ales pe timp de noapte.
Folosirea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
Răspunsul corect este: A
Regulament** - Articolul 114
(1) Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
c) luminile de întâlnire și cele de ceață pe timp de ceață densă;
[...]
OUG* - Articolul 100
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
[...]
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).
[...]
OUG* - Articolul 108
(1) Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
[...]
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
[...]
8. folosirea luminilor de ceaţă în alte condiţii decât pe timp de ceaţă;
[...]
Regulament** - Articolul 114
(1) Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localități, cât și în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
[...]
Regulament** - Articolul 114
[...]
(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic;
c) când autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul este remorcat.
[...]
(6) În situațiile prevăzute la alin. (5), conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie trebuie să pună în funcțiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi și în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulației pe sensul de mers.
[...]
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu