Dacă aveți mai puțin de un an practică de conducere, aveți obligația de a circula în afara localităților cu 20 km/h mai puțin decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul condus. De exemplu, atunci când conduceți un autovehicul din categoria B pe drumurile național europene (E) din afara localităților veți circula cu maxim 80 de km/h
Dar în interiorul localităților, chiar dacă aveți mai puțin de un an practică de conducere, indiferent de categoria autovehiculului condus și indiferent dacă respectivul drum este național european (E), județean sau orice altă categorie de drum, dacă circulați pe acesta aflându-vă în interiorul unei localități, NU veți aplica acea reducere de 20 de km/h pe care trebuie să o aplicați pe drumurile din afara localităților.
Având în vedere că viteza maximă generală admisă pe drumurile din interiorul localităților este de 50 km/h, în situația descrisă în enunțul acestei întrebări veți circula cu o viteză care să nu depășească 50 km/h.
Trebuie știut că administratorul drumului public poate stabili limita maximă de viteză în interiorul localităților la mai mult de 50 de km/h, dar nu mai mult de 80 de km/h. Chiar și în situația în care administratorul drumului public a stabilit o limită de viteză în interiorul localităților mai mare de 50 km/h, cum ar fi cea de 70 km/h, tot NU veți aplica acea reducere de 20 de km/h pe care trebuie să o aplicați pe drumurile din afara localităților.
Insistăm să repetăm că în interiorul localităților nu se aplică o scădere a vitezei maxime admisă pentru cei începători. Scăderea vitezei se aplică doar în afara localităților.
Răspunsul corect este: A
OUG* - Articolul 49
(1) Limita maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h.
[...]
(4) Limitele maxime de viteză în afara localităților sunt:
a) pe autostrăzi - 130 km/h;
b) pe drumurile expres - 120 km/h;
c) pe drumurile naționale europene (E) - 100 km/h;
d) pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.
OUG* - Articolul 50
(1) Vitezele maxime admise în afara localităților pentru categoriile de autovehicule prevăzute în anexa nr. 1 sunt următoarele:
a) 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
[...]
(4) Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puțin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obținerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
Lasă un comentariu