Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 929 din 1200

La depășirea căror vehicule trebuie să păstrezi o distanță laterală mai mare?

A la depășirea bicicletelor;
B la depășirea autobuzelor;
C la depășirea camioanelor.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

La depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice există riscul ca cei care conduc aceste vehicule să se dezechilibreze sau să vireze brusc spre stânga fără să se asigure. De aceea legislația rutieră impune, începând cu finalul anului 2021 următoarele reguli pentru depășirea bicicletelor și trotinetelor electrice.

Pentru a asigura o distanță laterală de siguranță corespunzătoare, conducătorii de autovehicule (cu excepția autovehiculelor cu două roți), vor efectua manevra de depășire a bicicletelor sau a trotinetelor electrice respectând, pe lângă obligațiile privind manevra de depășire, și următoarele obligații, în funcție de viteza cu care aceștia se deplasează (art. 118 alin. 2 din Regulament):

  • atunci când se deplasează cu o viteză de până la 50 de km/h, sunt obligați să efectueze manevra de depășire prin a încălca marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori cel de separare a benzilor pe același sens de circulație;
  • atunci când se deplasează cu o viteză mai mare de 50 de km/h, sunt obligați să efectueze manevra de depășire prin trecerea cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori cel de separare a benzilor pe același sens de circulație.

În concluzie, dacă te deplasezi cu până la 50 de km/h ești obligat măcar să încalci marcajul, iar dacă te deplasezi cu mai mult de 50 de km/h ești obligat măcar să treci cu jumătate din lățimea autovehiculului peste marcaj. Trebuie reținut că acestea de mai sus nu sunt doar recomandări, acestea sunt obligații, iar nerespectarea lor se sancționează conform legii.

De reținut că în cazul în care un sector de drum are acest marcaj realizat cu linie continuă nu se mai poate efectua depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice, pentru că este interzisă încălcarea sau trecerea peste acest marcaj cu linie continuă, iar pentru depășirea acestor vehicule este obligatorie încălcarea sau trecerea peste acest marcaj. Singura opțiune, regulamentară, este de a merge în spatele acestor vehicule până la terminarea marcajului cu line continuă și începerea marcajului cu linie discontinuă care se poate încălca și se poate efectua regulamentar depășirea acestor vehicule.

Aceste prevederi legislative legate de depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice au fost adăugate în 2021 în legislația rutiera.


Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Reguli privind efectuarea manevrei de depășire - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Depășirea
Curs de conduită preventivă --> Curs de conduită preventivă

Articole de referință (legislație 2024)

Regulament** - Articolul 118

(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

35 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.