Nu se recomandă să vă apropiați cât mai mult de acesta. Trebuie să păstrați o distanță care să îi permită acestuia să finalizeze manevra și să deblocheze traficul în siguranță.
În situația dată, întâlniți un autoturism care execută manevra de întoarcere, manevra prin care acesta blochează temporar circulația. Caz în care trebuie să opriți și să așteptați degajarea traficului pentru a va putea continua deplasarea, indiferent dacă acesta executa sau nu regulamentar această manevră.
În acest caz manevra de depășire este una foarte periculoasă, iar manevra de depășire se poate efectua doar după ce vă asigurați că acela care vă urmează sau vă precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că puteți depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus. Manevră similară se referă la orice manevră de schimbare a direcției de mers, deoarece, prin definiție, depășirea este efectuată prin schimbarea direcţiei de mers.
Răspunsul corect este: B
Ține de conduita preventivă, de siguranța și fluidizatea traficului rutier.
(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
Lasă un comentariu