Legislația rutieră interzice întoarcerea vehiculului pe drumurile pe care circulația se desfășoară în sens unic. Dacă ați întoarce vehiculul, având în vedere că circulația se desfășoară în sens unic, ați circula în sens opus vehiculelor care se deplasează regulamentar, mai exact ați circula pe sensul opus.
Atunci când vă deplasați pe un drum pe care circulația se desfășoară în sens unic vă este permisă schimbarea direcției de mers spre stânga sau spre dreapta, cu condiția ca semnalizarea rutieră din respectivul loc să nu interzică acest lucru.
Pe străzile unde circulația se desfășoară într-un singur sens (drumuri cu sens unic), mersul înapoi cu vehiculul este permis, însă se poate efectua pe o distanță de maxim 50 de metri. Pe orice tip sau categorie de drum circulați, dacă mersul înapoi cu vehiculul este permis, tot pe o distanță de maxim 50 de metri puteți manevra vehiculul înapoi.
Răspunsul corect este: A
Regulament** - Articolul 126
Se interzice întoarcerea vehiculului:
[...]
d) pe drumurile cu sens unic;
[...]
OUG* - Articolul 101
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
[...]
d) circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire.
[...]
Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.
Regulament** - Articolul 128
(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
[...]
b) pe o distanţă mai mare de 50 m;
[...]
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu