În situația în care întâlniți un autobuz oprit într-o stație vă este permis să efectuați manevra de depășire a acestuia, însă trebuie să vă asigurați, să semnalizați intenția și să respectați toate regulile privind efectuarea manevrei de depășire. Din punct de vedere al conduitei preventive se recomandă să sporiți atenția deoarece unii pietoni pot traversa strada prin fața autobuzului fără să se asigure.
Variantele de răspuns B și C ar fi fost corecte în cazul în care era vorba despre un tramvai, însă în acest caz este vorba despre un autobuz.
Răspunsul corect este: A
Regulament** - Articolul 118
(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
[...]
Regulament** - Articolul 120
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
[...]
g) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
[...]
Regulament** - Articolul 107
[...]
(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu