Depășirea se efectuează, de regulă, pe partea stângă a vehiculului depășit. Însă legislația rutieră prevede că tramvaiele se depășesc prin partea dreaptă a acestora.
De asemenea, deși regula generală a depășirii vehiculelor impune ca depășirea să se efectueze pe partea stângă, legislația rutieră prevede că vehiculul care a semnalizat și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depășește prin partea dreapta, cu condiția ca spațiul rămas la dispoziție să permită efectuarea acestei manevre. Trebuie să ținem cont că trebuie să se creeze spațiu suficient pentru a putea depăși aceste vehicule prin partea dreaptă, iar dacă nu există spațiu suficient, nu este permis să urcăm, chiar și parțial, pe trotuar.
Răspunsul corect este: B
OUG* - Articolul 45
(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
[...]
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
Lasă un comentariu