Claxonul poate fi folosit doar de la o distanță de cel puțin 25 de metri de cei cărora li se adresează, iar în cazul de față sunteți prea aproape de acești bicicliști și nu vă este permis să îi claxonați, cu excepția cazului în care se claxonează pentru evitarea unui pericol imediat.
Atunci când circulați în spatele unui biciclist și constatați că acesta intenționează să schimbe direcția de mers, trebuie să îi asigurați acestuia condiții pentru finalizarea manevrei. Iar după ce acesta a finalizat manevra, vă puteți angaja în depășire doar dacă sunt condiții optime pentru efectuarea manevrei în condiții de siguranță.
Legislația rutieră prevede aceleași reguli de circulație pentru toți conducătorii de vehicule, inclusiv pentru conducătorii de biciclete, prioritatea nefiind stabilită în funcție de tipul sau viteza de deplasare a vehiculului.
Răspunsul corect este: B
(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
(2) Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acţiune a indicatorului "Claxonarea interzisă".
(3) Se exceptează de la prevederile alin. (2):
a) conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
b) conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.
Lasă un comentariu