Marcajul format dintr-o linie în zig-zag aplicată pe marginea părții carosabile interzice staționarea pe porțiunea de drum pe care se află aplicat.
Atenție! Acesta interzice manevra de staționare, nu interzice și manevra de oprire. Marcaj dintr-o linie în zig-zag nu trebuie confundat cu marcajul pentru stațiile de autobuze, troleibuze, taximetre sau stațiile de tramvaie care nu sunt prevăzute cu refugiu pentru pietoni care au, pe lângă linia în zig-zag, și inscripția „Bus”, „Taxi” sau „Tram”. Pe marcajul dintr-o linie în zig-zag completat de inscripția „Bus”, „Taxi” sau „Tram”, precum și la mai puțin de 25 de metri înainte și după acesta, se interzice manevra de oprire, precum și toate manevrele care sunt interzise acolo unde este interzisă manevra de oprire, mai exact staționarea, întoarcerea și mersul înapoi.
În concluzie, dacă marcajul dintr-o linie în zig-zag nu este completat de una dintre inscripțiile „Bus”, „Taxi” sau „Tram”, este interzisă doar staționarea, nu și oprirea.
Vă recomandăm să consultați și articolele din legislația rutieră actualizată, ce se găsesc puțin mai jos.
Răspunsul corect este: A
Regulament** - Articolul 80
[...]
(3) Marcajele pentru interzicerea staţionării se pot realiza:
[...]
b) printr-o linie în zig-zag la marginea părţii carosabile.
[...]
Regulament** - Articolul 83
[...]
(3) Marcajul format dintr-o linie în zigzag semnifică interzicerea staționării vehiculelor pe partea drumului pe care este aplicat. O astfel de linie completată cu înscrisul «Bus», «Taxi» sau «Tram» poate fi folosită pentru semnalizarea stațiilor de autobuze, troleibuze, taximetre, respectiv a stațiilor de tramvaie care nu sunt prevăzute cu refugiu pentru pietoni.
[...]
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu