Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 584 din 1200

În ce condiții pot circula pe drumurile publice autovehiculele / tractoarele agricole sau forestiere?

A când au un aspect civilizat;
B când nu depășesc greutatea și gabaritul înscrise în certificatul de înmatriculare;
C când sunt în bună stare de funcționare și îndeplinesc condițiile tehnice stabilite prin lege.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede că aspectul civilizat este o condiție pentru autovehicule / tractoare agricole sau forestiere pentru a puta circula pe drumurile publice.


Pentru varianta  B 

Prima parte a acestei variante de răspuns este corectă „când nu depăşesc greutatea înscrisă în certificatul de înmatriculare”. Este interzis să se depășească greutatea admisă, adică masa totală maximă autorizata.

A doua parte a acestei variante de răspuns NU este corectă „când nu depăşesc gabaritul înscris în certificatul de înmatriculare”. Trebuie să avem în vedere că Gabarit = lungime/lățime/înălțime.

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreuna cu încărcătura, dimensiunile acestuia. Nu se specifică de înălțime, doar de lungime și lăţime. Iar gabaritul însemnând lungime/lățime/înălțime, înălțimea nu este o condiție pentru ca autovehiculele sau remorcile să poată circula pe drumurile publice. Însă daca înălțimea depaseste 5 m se poate circula pe drumul public numai în baza autorizaţiei speciale emise de administratorul acestuia şi cu avizul poliţiei rutiere.


Pentru varianta  C 

Pentru a circula pe drumurile publice, autovehicule / tractoare agricole sau forestiere trebuie să fie în bună stare de funcţionare şi să îndeplinească condiţiile tehnice stabilite prin lege.


Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu Starea tehnică a vehiculelor --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile și Interzicerile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
6. să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia;

Regulament - Articolul 171

Autovehiculul sau ansamblul de vehicule care, prin construcţie sau datorită încărcăturii transportate, depăşeşte masa totala de 80 tone şi/sau lungimea de 40 m ori lăţimea de 5 m sau înălţimea de 5 m poate circula pe drumul public numai în baza autorizaţiei speciale emise de administratorul acestuia şi cu avizul poliţiei rutiere.


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 7

Orice vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei.

OUG - Articolul 10

(1) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

21 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.