Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)

% din tot PASUL 3 (0 din 481)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)
Întrebarea 465 din 481

Cum trebuie să procedați atunci când intrați, pe timp de zi, într-un tunel iluminat necorespunzător?

A claxonați;
B aprindeți luminile de întâlnire;
C aprindeți lumina intermitentă de avertizare.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Indiferent dacă tunelul este sau nu iluminat corespunzător, la intrarea în acesta NU este necesar să claxonați. Acest lucru nu vi se interzice, însă nici nu ajută în acest caz. Mijloacele de avertizare sonoră se folosesc pentru evitarea unui pericol imediat.


Pentru varianta  B 

Atunci când intrați într-un tunel sunteți obligat să aprindeți luminile de întâlnire, indiferent dacă acesta este sau nu iluminat corespunzător și indiferent dacă circulați pe timp de zi sau de noapte.

Deși legislația rutieră a fost actualizată iar în acest moment este obligatoriu ca la circulația pe timpul zilei, pe toate categoriile de drum public, să se circule având în funcțiune luminile de întâlnire (faza scurtă) sau luminile pentru circulația diurnă (DRL), răspunsul la această întrebare rămâne în continuare corect și conform cu legislația.

Pentru a înțelege mai bine această regulă dăm următorul exemplu: Un conducător de autovehicul circulă pe timpul zilei, în condiții normale, caz în care are obligația de a pune în funcțiune fie luminile de întâlnire (adică faza scurtă), fie luminile pentru circulația diurnă (DRL), după cum consideră acesta, ori poate chiar să le folosească pe ambele în același timp. Însă dacă acesta circulă printr-un tunel, opțiunea de a alege să pună în funcțiune luminile pentru circulația diurnă (DRL) în locul luminilor de întâlnire (faza scurtă) NU mai este valabilă pentru că legislația rutieră prevede că în acest caz este obligatoriu să se folosească luminile de întâlnire (faza scurtă), fără a mai lăsa opțiunea de a se folosi luminile pentru circulația diurnă (DRL) în schimbul luminilor de întâlnire.

Mai multe informații despre obligația de a circula și pe timpul zilei cu luminile de întâlnire sau cu luminile pentru circulația diurnă în funcțiune găsiți aici - Obligația de a folosi luminile de întâlnire (faza scrută) sau luminile DRL pe timp de zi.


Pentru varianta  C 

Indiferent dacă tunelul este sau nu iluminat corespunzător, NU este necesar să aprindeți lumina intermitentă de avertizare, mai exact luminile de avarie. Atunci când vine vorba despre circulația prin tuneluri, luminile de avarie se vor folosi în situația în care rămâneți în pană în acestea, cu obligația de a opri funcționarea motorului și de a instala triunghiurile reflectorizante.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 114

[...]
(7) Când circulă prin tunel conducătorul de vehicul este obligat să folosească luminile de întâlnire.

OUG* - Articolul 44

[...]
(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 16-06-2023)
[...]


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 141

[...]
(3) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier în pasaje subterane sau în tuneluri, conducătorul acestuia este obligat să oprească funcționarea motorului.
[...]
(7) Nu este permisă oprirea sau staționarea în tuneluri. În situații de urgență sau de pericol conducătorului de autovehicul îi este permisă oprirea sau staționarea numai în locurile special amenajate și semnalizate corespunzător. În caz de imobilizare prelungită a autovehiculului în tunel, conducătorul de vehicul este obligat să oprească motorul.
[...]

Regulament** - Articolul 156

(1) Dacă un autovehicul sau o remorcă a rămas în până pe partea carosabilă a drumului şi nu poate fi deplasat/deplasată în afara acesteia, conducătorul autovehiculului este obligat să pună în funcţiune luminile de avarie şi să instaleze triunghiurile reflectorizante.
[...]

Regulament** - Articolul 114

[...]
(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic;
c) când autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul este remorcat.
[...]
(6) În situațiile prevăzute la alin. (5), conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie trebuie să pună în funcțiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi și în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulației pe sensul de mers.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

2 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.