Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)

% din tot PASUL 3 (0 din 410)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)
Întrebarea 311 din 410

Cum trebuie să semnalizați intenția de a depăși alte vehicule, atunci când conduceți motocicleta noaptea, pe un drum neiluminat dintr-o localitate?

A cu luminile farurilor;
B prin folosirea luminii de drum sau a claxonului;
C cu luminile indicatoare de direcție.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Nu este permisă folosirea luminilor farurilor sau a claxonului pentru a semnaliza intenția de a depăși alte vehicule. Luminile de drum (faza lungă) nu se va folosi pe timp de noapte de la mai puțin de 100 de metri față de vehiculul care circulă în fața Dvs. în același sens și de la mai puțin de 200 de metri față de vehiculul care circulă din sens opus. 


Pentru varianta  B 

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră. Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 de metri față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației.


Pentru varianta  C 

Indiferent dacă circulați pe timp de zi sau de noapte sau indiferent de împrejurări, intenția de a depăși alte vehicule se semnalizează doar cu luminile indicatoare de direcție. Nu se va folosi nici un alt tip de semnalizare pentru semnalizarea intenției de a depăși alte vehicule.


Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Reguli privind efectuarea manevrei de depășire - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Depășirea
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru variantele  A  și  B 

Regulament** - Articolul 114

[...]
(2) Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanţă de cel puţin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în faţă să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m.
​[...]

Regulament** - Articolul 112

Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu brațul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

Regulament** - Articolul 113

(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
[...]

Regulament** - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
[...]
14. să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră;
[...]


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.

Regulament** - Articolul 116

[...]
(2) Intenția conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie de a schimba direcția de mers, de a ieși dintr-un rând de vehicule staționate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulație sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depășire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcțiune a luminilor indicatoare de direcție cu cel puțin 50 m în localități și 100 m în afara localităților înainte de începerea efectuării manevrelor.
[...]


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.