Pe sectoarele de drum neiluminate NU se interzice oprirea. Mai mult de atât nu se specifică dacă situația se petrece pe timp de zi sau de noapte. Trebuie să ținem cont că atunci când staționam pe partea carosabilă a unui drum neiluminat, pe timp de noapte, într-un loc în care această manevră este permisă, avem obligația de a folosi luminile de poziție sau de staționare.
Legislația rutieră nu interzice oprirea la o distanță mai mică de 5 metri față de spatele unui tramvai, nu există un articol în legislație care să specifice acest lucru. Dar trebuie sa ținem cont că oprirea este interzisa în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, precum și la mai puțin de 25 m înainte și după acestea. Legislația specifică și faptul că atunci când întâlniți un tramvai oprit într-o stație fără refugiu pentru pietoni, sunteți obligat să opriți în spatele tramvaiului, și vă puteți relua deplasarea numai după ce ușile tramvaiului au fost închise și v-ați asigurat că nu puneți în pericol siguranța pietonilor angajați în traversarea drumului public.
Regulamentul rutier interzice oprirea voluntară a vehiculelor pe partea carosabilă a drumurilor Naționale Europene (E), a nu se confunda Drumurile Naționale Europene (E) cu Drumurile Naționale simple.
Răspunsul corect este: C
Regulament** - Articolul 114
(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;
[...]
Regulament** - Articolul 115
Un vehicul poate fi oprit sau staționat cu toate luminile stinse, în locurile în care aceste manevre sunt permise, atunci când se află:
a) pe un drum iluminat, astfel încât vehiculul este vizibil de la o distanță de cel puțin 50 m;
b) în afara părții carosabile, pe un acostament consolidat;
[...]
Regulament** - Articolul 142
Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
[...]
g) în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
[...]
Regulament** - Articolul 107
[...]
(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.
Regulament** - Articolul 142
Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
[...]
m) pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);
[...]
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu