Legislația rutieră interzice întoarcerea vehiculelor în locurile în care este instalat indicatorul „Întoarcerea interzisă”.
Legislația rutieră interzice întoarcerea vehiculului în locurile în care este interzisă oprirea vehiculelor, dar cu excepția intersecțiilor. De exemplu, pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la o distanță mai mică de 50 de metri înainte și după acestea se interzice întoarcerea vehiculului, deoarece în aceste locuri este interzisă oprirea vehiculelor. Prin excepție, în intersecții, deși oprirea vehiculelor este interzisă, se poate efectua manevra de întoarcere a vehiculelor.
Indicatorul „Staționarea interzisă” nu are rolul de a interzice întoarcerea vehiculelor, acesta interzice staționarea vehiculelor. În zona de acțiune a acestuia nu se interzice și oprirea vehiculelor, se interzice doar staționarea vehiculelor.
Răspunsul corect este: A și B
Regulament** - Articolul 126
Se interzice întoarcerea vehiculului:
[...]
f) în locurile în care este instalat indicatorul "Întoarcerea interzisă".
Regulament** - Articolul 126
Se interzice întoarcerea vehiculului:
a) în locurile în care este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 142 lit. f);
[...]
Regulament** - Articolul 142
Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
[...]
b) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mica de 50 m înainte şi după acestea;
[...]
f) în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mica de 25 m de coltul intersecției;
[...]
OUG* - Articolul 63
(1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staționare.
[...]
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu