Materialele disponibile pe Școala Rutieră (texte, imagini, animații 3D, videoclipuri, fișiere audio) sunt protejate de legislația privind drepturile de autor și sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru învățare și pregătire personală.
Distribuirea acestora către alte persoane, pentru studiu, sau partajarea în scop educațional personal sunt permise. Totuși, utilizarea acestor materiale în alte scopuri, precum publicarea pe alte platforme, reproducerea totală sau parțială, modificarea în scopul pierderii urmei operei originale, utilizarea comercială și altele asemenea, fără acordul scris al autorilor, este interzisă și atrage răspundere legală.
Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați pentru obținerea permisiunii.
În cazul constatării unei încălcări, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri legale pentru protejarea proprietății intelectuale (acțiuni în instanță, cereri de despăgubire și/sau alte măsuri judiciare).
Circulând cu viteză maximă admisă observați că un alt vehicul încearcă să vă depășească, în această situație aveți obligația de a nu mări viteza de deplasare și de a circula cât mai aproape de marginea din dreapta a părții carosabile sau a benzii pe care vă deplasați, fără a semnaliza în vreun fel conducătorul că depășește limita de viteză.
Semnalizarea cu lumina intermitentă se referă la semnalizarea cu luminile de avarie, iar acestea se vor folosi doar în condiții bine stabilite de legislația rutieră. Mai mult de atât, cel care vă depășește nu va înțelege mesajul transmis de dvs. și este posibil să-l deruteze.
Legislația rutieră nu vă obligă să semnalizați conducătorii de vehicule care nu respectă regimul legal de viteză sau care nu respectă regulile de circulație. Mai mult de atât, cel care vă depășește nu va înțelege mesajul transmis de dvs. și este posibil să-l deruteze.
Răspunsul corect este: A
Regulament** - Articolul 119
Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:
a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.
Regulament** - Articolul 114
(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic;
c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.
(6) În situațiile prevăzute la alin. (5), conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie trebuie să pună în funcțiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi și în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulației pe sensul de mers.
[...]
Regulament** - Articolul 112
Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu brațul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.
Regulament** - Articolul 113
(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
[...]
Regulament** - Articolul 148
Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
[...]
14. să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră;
[...]
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu